Monday 8 March 2010

Atgriešanās Kipras stilā / Return in Cypriot style

Krietnu laiciņu nebija vēlēšanās neko šeit rakstīt, jo manā dzīvē notika dažādas pārmaiņas, piemēram, pārvākšanās uz jaunu dzīvesvietu. Elektrisko plīti ar četriem riņķiem un brīnišķīgu cepeškrāsni ir nomainījusi mazītiņa gāzes plītiņa ar 2 riņķiem, taču es nebēdāju, jo, pirmkārt, izdomas bagātam pavāram tas nav nekāds šķērslis, un, otrkārt, uz dzīvās uguns maltīte izdodas daudz brīnišķīgāka.

For a while, I had no desire to write anything here because of a variety of changes taking place in my life, of which the most important was moving to a new residence. The electric cooker with four cooking zones and an oven has been replaced by a tiny little tabletop two-burner gas stove, but I don't worry because, firstly, this is no obstacle for an inventive cook and, secondly, live fire cooking usually results in even more wonderful meal.



Tad nu sakarā ar atgriešanos piedāvāju pagatavot Kipras nacionālo ēdienu - Kritharaki Yiouvetsi jeb Kritharaki pastu. Pirmoreiz to taisīju pēc tam, kad mans vīrs atgriezās no komandējuma uz Kipru un atveda halumi (halloumi) sieru. Tā kā Latvijā, cik man zināms, šāds siers nav atrodams, var ņemt jebkuru sieru, kas cepšanas laikā nepārvēršas šķidrā bezveidīgā masā (par visādiem siera produktiem aizmirstiet!), piemēram, panīru, mozzarella, Lapzemes sieru u. tml.

Now, in honour of my return to blogging, I will cook Cypriot national dish called Kritharaki Yiouvetsi (Orzo Pasta). The first time I tried this recipe was when my husband had just returned from a business trip to Cyprus and brought the delicious Halloumi cheese. Since in Latvia, as far as I know, it's not possible to get this kind of cheese, you can take any cheese that won't melt and turn into liquid during cooking (e.g. paneer, mozzarella, Lapland cheese, etc.).

Kritharaki Yiouvetsi (Kritharaki pasta)

250 g kritharaki pastas (izskatās kā lieli rīsa graudi) vai cita veida pastas
1,5 l dārzeņu buljona (var pagatavot gan no dārzeņiem, gan vienkārši no ūdens un Rapunzel veģetārā buljona kubiņa)
gī sviests vai eļļa cepšanai
2 sīki sakapāti sīpoli
2-3 sīki sakapātas ķiploka daiviņas
3 sīki sagriezti labi nogatavojušies tomāti
šķipsniņa cukura
1 tējkarote sāls
1/4 tējkarote svaigi maltu piparu
3 tējkarotes rīvēta halumi siera
4 krustnagliņas
1 kanēļa standziņa

Kritharaki Yiouvetsi (Orzo Pasta)

250 g Orzo Pasta (shaped like large rice grains)
1.5 l vegetable stock
ghee or olive oil for frying
2 onions, finely chopped
2-3 cloves of garlic, finely chopped
3 ripe tomatoes, sliced
pinch of sugar
1 tsp salt
¼ tsp freshly ground pepper
4 cloves
1 cinnamon stick
3 tbsp Halloumi, grated


Pagatavošana:

Dārzeņu buljonā novāra pastu. Kamēr tā vārās, pannā vispirms apcep garšvielas, tad pievieno sīpolus, ķiplokus, tomātus, cukuru un sāli un sautē 10 minūtes. Gatavu pastu noskalo zem ūdens strūklas, pievieno tai mērci un labi sajauc. Maisījumu pārliek cepamtraukā un pārkaisa ar sieru. Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep, kamēr siers kļuvis zeltaini brūns.

Preparation:

Cook the pasta in vegetable broth according to the instructions on the packet. While it's cooking, fry spices in a pan, then add the onions, garlic, tomatoes, sugar and salt and sauté for about 10 minutes.
Drain the pasta and add the tomato mixture stirring well. Transfer to a baking dish and sprinkle the Halloumi over the top. Put in a very hot oven and bake until the cheese becomes golden brown.


Šī pasta labi garšo kopā ar Nikosijas salātiem (es no sastāvdaļām izņēmu tunci):

4 sīki sagrieztas salātlapas
1 garenos gabaliņos sagriezta zaļā paprika
1 šķēlītēs sagriezts gurķis
1 tomāts
svaiga vai konservēta kukurūza
citrona sula
olīveļļa vai lazdu riekstu eļļa, vai grauzdētu valriekstu eļļa
sāls

Kritharaki Yiouvetsi tastes good with the Nicosia salad (I removed tuna-fish from the ingredients):

lettuce
1 green bell pepper, sliced
1 cucumber, sliced
1 tomato, cubed
fresh or canned corn
lime-juice
olive oil or hazelnut oil, or roasted walnut oil
salt




2 comments:

  1. Šis ēdiens ir viens no maniem iemīļotākajiem. Un tiešām var uzskatīt, ka Kiprā iepazinu daudz ko no garšvielu un dārzeņu pasaules un sapratu, ka Vidusjūras virtuves garšu palete ir sirdij un garšas kārpiņām tuva.

    ReplyDelete
  2. Šodien beidzot pagatavoju pirmo ēdienu no šeit publicētajiem, patiesībā - pirmos divus, Kritharaki pastu un Nikosijas salātus, jebšu, improvizāciju par tiem. Sanāca tiešām labi. Lāse ar teica, ka ir ļoti garšīgi. Šo atkārtosim.
    Lūgums, tev, Ramona, vai tu vari vai nu publicēt šeit vai uzrakstīt man kā citādāk to garšīgo rīsu recepti ar, ja pareizi atceros turku zirņiem, tomātiem un vēl ko, un cepto sieru, kā jūs gatavojāt toreiz sen atpakaļ Madlienā. Bija ļoti garšīgi, gribu pagatavot, bet neatceros, kā. :) Paldies!

    ReplyDelete