Tuesday 10 August 2010

Sklandrauši bez olām vidzemnieces izpildījumā

Pagājušās nedēļas nogalē izbaudījām Ventspils Pilsētas svētku pasākumus, papildinājām virtuves inventāru ar jauniem amatnieku piedāvātiem priekšmetiem (mākslinieciska paskata tadžinu, lielu podu ar vāku ghī uzglabāšanai un burvīgu reljefainu šķīvi cienasta pasniegšanai gadījumos, kad sabrauc ciemiņi) un iegādājāmies dažādus neparastus kārumus, taču nekur – ne tirgū, ne Ventmalā, ne Lielajā laukumā nevarēja nopirkt mājās ceptus sklandraušus, ko vīram kārojās.
"Mūsmājās" ceptie pēdējā laikā kļuvuši pliekani – pasausi, nepietiekami saldi, nekāda aizdara – laikam cepēji krīzes laikā kartupeļus, cukuru, krējumu un kanēli taupa :)
Pilsētas svētki aizgāja, pienāca pirmdiena un es nolēmu, ka jāiepriecina vīrs un jāizcep sklandrauši pašai saviem spēkiem. Atradu recepti, pārveidoju to tā, lai mīklā un pildījumā varētu iztikt bez olām un vakarā, pēc trūkstošo produktu iegādes, abi ar vīru ķērāmies klāt mīklas un pildījuma gatavošanai. Kopumā viss process no dārzeņu vārīšanas līdz 32 karstu raušu izvilkšanai no krāsns bija diezgan ilgs, taču rezultāts atsvēra visas pūles – abi ar vīru bijām sajūsmā, arī viņa radi priecājās, ka beidzot dabū nobaudīt saldus un gardus sklandraušus, kuros nav taupīts uz sastāvdaļu daudzumu. Secinājums: arī vidzemniekiem ir pa spēkam gardi pagatavot kurzemnieku ēdienus!



Sklandraušu mīklai nepieciešams:

500 g rudzu miltu
aptuveni glāze ūdens
100 g saldkrējuma sviesta (82,5%)
tējkarote sāls

Kartupeļu pildījumam:

500 g vārītu kartupeļu
3 ēdamkarotes skābā krējuma

Burkānu pildījumam:

500 g vārītu burkānu
100 g cukura
2 tējkarotes kukurūzas cietes
2 ēdamkarotes sviesta
3 ēdamkarotes skābā krējuma
kanēlis sklandraušu pārkaisīšanai

Pagatavošana:

Bļodā ieber miltus, pieber sāli, piegriež klāt sviestu un samīca miltainās drupatās. Pakāpeniski lej klāt ūdeni, līdz iegūst nepieciešamās konsistences mīklu (tādu, ko varēs vēlāk izrullēt). Saveļ pikucī, appliķē ar miltiem un noliek pastāvēt.

Vārītos kartupeļus saspaida ar dakšiņu vai izmaļ caur gaļas mašīnu un sablendē ar krējumu.

Burkānus sarīvē un sajauc ar atlikušajām sastāvdaļām.

Ieslēdz cepeškrāsni (es uzsildīju līdz 180 grādiem).

Uz miltiem nokaisītas virsmas izrullē plānu mīklu, ar nazi izgriež vēlamā izmēra aplīšus, uzloka žodziņus, ar karoti liek iekšā kartupeļu un burkānu pildījumu vēlamajās proporcijās (man kartupeļi ņēma pārsvaru, jo baidījos, ka rauši sanāks pārāk saldi), pārkaisa ar kanēli.

Liek uz taukvielām iesmērētas pannas un šauj krāsnī. Man katra panna cepās aptuveni pusstundu. Rauši ir gatavi, kad maliņas kļuvušas brūnīgas un kraukšķīgas un pildījums tapis zeltains un vairs neizskatās slapjš. Tā kā sastāvā nav olu, brūnganu pildījuma virsiņu varētu nākties gaidīt pārāk ilgi, ja vien tā pirms cepšanas nav iesmērēta ar pienu. Mēs to neizdarījām, jo veikalā viss piens, izņemot "Lāsi", bija vai nu izpirkts, vai negaisa ietekmē saskābis un izvākts no plauktiem.

No comments:

Post a Comment