Wednesday 22 September 2010

Zupa rudens noskaņās / Soup in autumn mood

Jā, zinu jau zinu - no blogā publicēto recepšu kopuma zupas veido nospiedošo vairākumu, bet neko nevaru līdzēt, jo tieši tās man visvairāk patīk gatavot!

I know, I know – the overwhelming majority of the recipes published here are soup recipes. I cannot help it, for I simply love to cook soups!

Šodien pusdienās gardu muti apēdām burkānu un ābolu zupu:

For today's lunch, we had a delicious carrot and apple soup:

4 nelieli burkāni
4 vidēji lieli, skābeni āboli
pussīpols
2 krūzes trekna piena
2 ēdamkarotes ghī sviesta
2 tējkarotes karija
1/2 tējkarote garammasalas
sāls
malti melnie un sarkanie pipari (pārkaisīšanai)
pētersīļa lapiņas un saulespuķu sēkliņas (rotāšanai)

4 small carrots, halved and sliced
4 medium-sized sour apples, cubed
½ onion, chopped
2 cups whole milk
2 tbs ghee
2 tsp curry
1/2 tsp garam masala
salt
ground black and red pepper
parsley leaves and sunflower seeds (for garnishing)


Pagatavošana:

Pannā unkarsē ghī sviestu, īsu brīdi apcep kariju un garammasalu. Pievieno sasmalcinātu sīpolu un brīdi pasautē. Pēc tam pievieno pusripiņās sagrieztus burkānus un ābolu gabaliņus. Nedaudz apcep. Pielej pavisam nedaudz ūdens, liek virsū vāku un sautē, līdz burkāni ir mīksti. Pa to laiku katlā uzsilda pienu, pievieno tam pannas saturu un visu sablendē. Pieber sāli pēc garšas un uzvāra, līdz zupa uzmet pirmo burbuli. Lej šķīvjos, dekorē ar pētersīļiem, uzmaļ melnos un sarkanos piparus, gar šķīvja malām uzkaisa saulespuķu sēkliņas.

Preparation:

Melt ghee in a pan, add curry and garam masala and fry for several seconds (don't burn!). Add the chopped onion and sauté until it is soft yet not browned. Then add the carrots and the apples and fry for a moment so that they soak in the flavor of spices and onion. Add small amount of water and continue to cook under the lid until the carrots are soft. In the meantime, heat the milk in a pot, add the pan contents, mix well and puree using a blender. Add salt to taste and bring the soup to boil. Serve garnished with ground black and red pepper, parsley leaves and sunflower seeds.


Piebilde:
Ja zupu vēlas maigāku, ne tik asu, tad liek uz pusi mazāk karija vai arī pēc blendēšanas pielej nedaudz gāzēta ūdens vai dzirkstošā vīna.

Note:
If you wish your soup to be softer and less spicy, add half the amount of curry or, when blending the soup, add some soda water or sparkling wine.


No comments:

Post a Comment